Direktlänk till inlägg 18 mars 2010
BOBOTIE. Ja säger bara BOBOTIE. Tycker d låter sååå gulligt. Gott va d oxå. Ni ska få recepte här, o en bild men den får ja först opp ikväll.
Bobotie e alltså en Sydafrikansk maträtt på malet kött. Ja har hittat en massa intressant om rätten på näte, så här ska ni få lära er
Bobotie är en av dom vanligaste o mest kända Sydafrikanska maträtterna. Rätten åts förr i tiden mest av bönder, slavar och andra fattiga. Huvudingrediensen är malet kött (gärna lamm) men ju sämre det var ställt dess mer fyllde man ut me uppblött bröd (skorpsmulor i mitt fall) och frukt. D sägs att d finns lika många bobotie-recept som det finns recept på köttbullar i Sverige. Varje husfru har alltså sitt egna speciella Bobotie-recept, o säkert växlar oxå ingredienserna från ställe till ställe.
Här e min version, som e en mix av 2 olika recept ja hitta på nätet.
600 gr malet kött
1 hackad lök
en massa hackad vitlök
1 dl skorpsmulor uppblötta i mjölk
2 tsk curry
2 tsk gurkmeja
2 tsk socker
2 tsk salt
saft från en halv citron (glömde jag)
1 dl russin
5-6 lagerblad
1,5 dl chutney (ja mixa blötta aprikoser, sweet chili o vinäger)
1 tsk kardemumma
2 tsk koriander
1 tsk nejlika
1 dl flagad mandel
-------
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk curry
lite salt
Låter häftit visst??
Bryn lök o vitlök mjuka i olja. Tillsätt färsen o bryn me en stund. D behöver int bli genomstekt. Ta röran från värmen o blanda i kryddor, russin, chutney o skorpsmulor. Bred ut i smord ugnsform o lägg lagerbladen överst.
Ugn 175 grader 20 minuter. Vispa sen ihop ägg, mjölk o curry o häll över köttet. Grädda 15-20 minuter till.
Serveras egentligen med ris men vi hadd potatis iställe o d gick lika bra.
D va bara en här som tyckte d här va FÖR konstigt, alla andra gilla d
Bilden kommer förhoppningsvis ikväll. Tadaaaa nu ska ja ha en kaffe o sen trippa iväg härifrån. Slutar tidigt ida. Vi ska handla mer strumpor, o kanske en extra tandborste till hemmet. Sånt kan behövas...."vi har ju dock ett förhållande"....
Tjabbadaaaa
loppan
Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR. I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 |
6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 |
|||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|