Loppan & Livet

Direktlänk till inlägg 7 maj 2011

Int för att d här e nån nyhet men, it´s the small things....

Av Loppan - 7 maj 2011 14:28

Hujedamej vikken skön dag! Steg opp först efter 9 o gick en volta me Titski. Vädre e helt superfint. Önskar att ja sku ha haft kameran me mig, d e så fint me båtarna längs me ån, o speciellt i morgonsolen tycker ja om att knäppa bilder. D blir en annan sorts värme i bilderna.

Sen hann ja precis få igång bykmaskinen o pilla undan gårdagens disk före motHer Marilainen pingla till att dom va redo. Vi hadd bestämt att vi sku gå ti torge. Såååå fint o mysigt på torge, massvis me glada människor, o alla ljuvliga  jordgubbar, ärtskidor o annat som hör sommarn till. Råka hitta en lippis åt Nunni oxå, d behövde han. Den kosta YNKLIGA 2 euro o han va konstigt nog nöjd iaf .

   

  

    


Igår koka ja en räksoppa på jobbe, en soppa som kuulemma "tog räksoppan ti helt andra dimensioner" . D va lite roligt o höra. Ja tyckte oxå soppan ble lyckad, o d va en trevlig överraskning eftersom ja int hadd nå recept utan bara mixa ihop 3-4 olika recept ja hadd hitta på näte, lite på basen av va ja hadd i skåpe o så. D recepte ska ja iaf föreviga här före ja tappar bort d. 


Annorlunda räksoppa 


-fräs vitlök, lök o rödlök i klyftor

-ha i riven morot & rödbeta + dill

-späd på me vatten, hummerfond, salt, cayenne, chili o fiskbuljong

-låt puttra 20-25 min

-ha i några nävar tinade räkor (ja laga soppa för 30 pers!)

-mixa soppan slät

-häll i grädde, så mycke du själv tycker, mera kryddor om d behövs 

-några minuter före soppan serveras har du i hela räkor, så mycke du har råd me


Sen ett enkelt brödrecept ti Spindlis. Den här degen passar ti både batonger o semlor.


Ljus batong


- 1 l vatten

- 20-25 gr torrjäst

- 50 gr socker

- 20 gr salt

- 1,5-1,7 kg vete


Knåda för hand elär i degmaskin tills mjuk slät deg. Täck me plast o låt stå 20 min. Baka ut batonger elär semlor o låt jäsa ca 1/2h (i 35 grader varmt o fuktigt, tex ugn), i rumstemp gärna 1-2 timmar.

Pensla/spraya med vatten o grädda i 250 grader 1-2 minuter. När du sätter in bröden slänger du in en kopp vatten i ugnen. Ta sen ner värmen ti 180-200 o grädda vidare 15-20 minuter, beror på om d e semlor elär batonger o hur bra din ugn är. 

  


Å när d nu e Morsdag imo kan ja ju ännu tipsa om ett lite roligt kakrecept som i mina händer ble både glutenfritt o små-hälsosamt . Å bli nu int förskräckta över ingredienserna, rödbetan gjorde kakan både saftig o fin.


Rödbets-chokladkaka (12-15bitar)


200 gr mörk choklad

3 ägg

1,5 dl socker

1 dl farin

1,5 glutenfritt grovt mjöl (urspr. vanligt vete)

1 dl mald mandel

2 tsk b.pulver

1 dl olja (urspr. smält margarin)

3 dl riven rödbeta


och glasyren:


150gr mörk choklad

1,5 dl florsocker

125 gr smetana

0,5 dl hackad mandel


Smält chokladen o låt svalna lite. Vispa under tiden äggen o sockren. Blanda d torra ingredienserna o blanda i äggvispet. Ha i oxå rödbetan o den smälta chokladen. Häll smeten i en smord elä b.papperklädd rund form (26cm). Grädda i 175 grader 30-40 min. Låt svalna.

Smält chokladen till glasyren o blanda i rumstemp smetana o flor. Blanda jämnt o bred över kakan, strö över nötterna. Ställ kakan svalt till servering. Jättegott me lättvispad grädde o starkt kaffe     +  =  

  


Nåja, där har ni några recept nu. Ja ska hänga opp byke o bara pysmysa omkring här i lugnet. Sen en volta till me doggen, o ikväll blir d pizzabak o film. Ja men just d ja, d sku ja ju oxå berätta om. Maris beibi, hon e såååååååååååååååååååååååå söt!!! Ha ju fasa för att överhuvudtaget TA I en sån liten varelse igen, d e sååå länge sen sist, men så fort ja fick henne i mina armar va d som 10 år va bortblåsta, d kändes hur naturligt som helst, o ja bara vill att vår lilla Ponde oxå kommer ti världen  


Nåja, där va allt, nu hejs svejs, ha en skön lördag!!!!


Loppan     





      

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Loppan - 12 januari 2015 17:13


Hej här har ni mig igen. E totalslut efter 2 dagar av grubblande o hårslitning. Tito e betydligt piggare nu, vill leka hela tiden o smaskar glatt i sig allt jag sätter i skålen, hittills bara sej o spad o lite piimä men iaf. Jag kan inte fatta va som...

Av Loppan - 10 januari 2015 18:02

Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR.    I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...

Av Loppan - 9 december 2014 20:59


Pling pling på bloggen. En liten tid sen sist   Eeeeeeevigheter sen sist alltså, men jag hinner inte gå in på allt som har hänt. Egentligen, va ha hänt heller (ha haa) annat än att vi yrar på som bara vi kan. Snart e d Jul o vi förbereder oss me sj...

SOS

Av Loppan - 3 juli 2014 08:43

Sjukstugan här igen. Överallt ligger d sjuklingar. Lätt att tänka på byke o packas när än den ena rumpan ska putsas, än den andra halsen lindras. Stora ljusröda tabletter ska klämmas ner i doggens hals mårån o kväll, o hans rumpa ska putsas så ofta s...

Av Loppan - 22 juni 2014 20:18

Förlåt, d ha int hörts av mig på en tid igen. D blir allti så mycke allt möjligt dom sista veckorna före semestern, o nu närmar den ju sig verkligen me stormsteg. Stormar gör d iofs annars oxå.... men iaf, FEM dagar jobb kvar, fem ynkliga små fjutted...

Presentation

Minilexikon i muminländska

Fråga mig

35 besvarade frågor

stat

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

LÄNKAR HIT & DIT

Bloggar av mammor och gravida
Reggad på Commo.se

Mina recept

start

Startblogg.se
Visitkort till bloggen
Aktuellt bloggen

RSS


Skapa flashcards