Loppan & Livet

Direktlänk till inlägg 22 november 2010

bland glassbananer o strömmingsrullar

Av Loppan - 22 november 2010 16:45

Kyllä, ett minne blott börjar måndagsbluesen va den här tiden på dygne. Ha trots mitt sugigaste humör fått dan o gå, o på bästa tänkbara sätt dessutom! Ja ha baka en maaaaassa skojiga bröd, först hålkakor me jästbrödsmjöl o nu på eftermiddan skruvbatonger me graham o havre. Riktigt najs d här me o baka.

Ha hunni få iväg ett o annat litet sääärleksmess oxå under dan. Ha tänkt på lööv en hel del dom sista dagarna. D e så d ska va, när man har världens snällaste, mest omtänksamma, förstående karl, som DESSUTOM siir sååååå förbaskat bra ut   


Helgen e varin o farin, d va en skön en, söndag va nästan allra skönast. Då va vi ut på fiffleri o ja glömd min pipo efter mig (va gör man int för att hålla sig kvar på listan...?). Årets största fuffel  närmar sig me stormsteg, nästan så d oooosar om hemligheten ren. Ni kan bara  GISSA hur svårt d e för mig att hålla tyst   


Vi va ti Hese igår kväll, d ledde ti vääärldens magkramp för min del. Kändes fan som nån sku ha försökt vrida ur tarmarna på mig, som en disktrasa. Ska bli rikit noga me glutteriet nu hädanefter tänkte jag, bara äta saker ja verkligen e säker på att int innehåller mjöl o gluten. Kan ju va lika bra så. En krämpa mindre skadar lixom int...

På tal om glutteri baka ja nya gluttsemlor oxå ida, elä semlor o semlor. D ble såndärna halvplatta grejs me "potatiskulor" o bakpulver. Hadd i mängder me riven ost paprika o ett ägg för konsistensen o d ble rikit bra. Ja tycker ändå allti att bakpulvre skiner igenom, d ger en såndärn lite konstig "sträv" känsla i munnen efteråt. Int vet ja, ska testa ta lite mindre bpulver next time.


Nu, kära läsare, några recept ja ha gått o pantta på. Ja försöker ju som ni vet få in mina favoritrecept här, men ibland räcker tiden bara int till.

Har några på lager, medelhavsströmming o philly-glasskaka från förra veckan, o så testa ja frusna bananer ida, doppade i choklad o mandelhack. Ja va lite skeptisk själv men folk va förtjusta. Vi kan ju börja me dom.


"GLASS-BANANER"

 


- skala o skär banan i bitar & stick tandpetare i bitarna. Frys över natten

- doppa i smält mörk choklad o ev nöthack eller kokos. Frys igen

- ta ut en stund före du serverar


Sen medelhavsströmmingen, riiiiktigt najs om ja får säga d själv.


4 portioner:


600 gr strömmingsfileér, rulla o lägg tätt i smord form


Mixa:

50 gr mjukt smör

0,5 dl olivolja

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

3 vitlöksklyftor

2 dl persilja

1/2 citron, finrivet skal

Eventuellt kan man ha i lite matlagningsgrädde oxå. Häll såsen över fisken strö över skorpsmulor.

Grädda i 200 grader ca 20 min.


Ännu Philly-kakan, ett mellanting mellan glasstårta o cheesecake. Ja hadd inga gluttkex i skåpe så ja fick använda vanliga digestive, men ja laga en liten portion åt mig själv, i dessertglas o utan kex. D va supergott me lite tinade vinbär till!

Till en tårta (form med löstagbar kant) behöver du:


- 6 digestiver, smulade

- 200 gr philly ost

- 3 ägg gulor

- 2 dl socker

- 2,5 dl grädde

- 2 tsk vaniljsocker

- 3 äggvitor

 


Spraya formen. Runt kanterna la ja bakpapper för säkerhets skull, kanterna brukar bli finare så, o ifall formen färgar av sig.

Mikra osten så den är passligt mjuk.

Vispa gulor & 2*socker. Blanda i osten.

Vispa grädden o rör försiktigt ner.

Vispa även vitorna ti ett hårt skum rör ner.

Häll smeten i formen över kexsmulorna o dom sista kexen över. Frys minst 4 timmar, gärna över natt. Ta ut 30 min före servering o dekorera me bär eller frukt. Mums!



Nåjo nåja, där va dom. Strömmingen hann ja tyvärr int knäppa nån bild på, d e väl ett bra tecken på hur den smaka? bananbild på kommande.


Julen ja, den e visst på kommande den me. Alla talar om den, alla stressar, städar, råddar. Ja fattar int, d går mig förbi allt d där. Hadd den här diskussionen en morgon på jobbe me E-M. Hon brukar varje år städa hela huushålli, från golv ti tak, skåp o skrubbar, hela rubbe. Medan jag, i all min enkelhet,  ju int fattar vafför  man ska städa extra mycke ti julen? Vi kom fram till att d e en vanesak d där, kanske hur man vuxit opp oxå. Nu har ja för mig att mor i skogen gick på som besatt före jularna när man va liten (alltså om möjligt ännu mer än nuförtiden...). Vet sen int hur d int smitta vidare ti mig? I o för sig e ja ju glad att ja e funtad som ja e, d besparar mig flera dagars städande varje Jul  .

Ja Julen alltså. Ja vet ingenting om Julen ännu. Lööv tänker jobba, så d lämnar mig o sonen på villovägarnas korsning. Naj naj, vi ska fira me skogstrollena, Grinchen därute e ju nuförtiden riktigt mysig på julafton. Jo ja lovar, inga sura miner mer, kanske en o annan uppstötning, men d e nog bara pga mängderna julmat.

Få sii hur mycke julgodis ja hinner trolla fram i år, helgerna fram ti jul känns gaaanska så späckade. En annan sak vi ha gjort ti tradition e ju pepparkakshuse. D MÅST ja bara hinna göra, utan d blir d ingen rikti jul, så d e så.


Oj HERRREGUUUD va ja skriver, milda akter, nu får ja nog sluta.

Ja återkommer när ni ha hämtat er från den här dosen.....



loppiga kramar





 
ANNONS
 
Marie

Marie

22 november 2010 19:30

Snart får jag hoppa ner i sängen haha!
Min dag gick kanon bra, hur gick din?

http://www.kanelpannkaka.blogg.se

 
Ingen bild

ett skogstroll

22 november 2010 21:36

Hahaha så du är produktiv och rolig idag! Milda akter ändå säger jag med!

 
Ingen bild

maria

23 november 2010 10:38

Vilken god, hälsosam mat du lagade, och med billiga ingredienser! Duktigt.

 
Ingen bild

Anonym 1

23 november 2010 20:46

vilken kul idé med bananerna! Det verkar väldigt enkelt och gott. Det måste man pröva något tag. Tack för bra tips och för alltid lika fina men ändå lätta och inte dyra recept.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Loppan - 12 januari 2015 17:13


Hej här har ni mig igen. E totalslut efter 2 dagar av grubblande o hårslitning. Tito e betydligt piggare nu, vill leka hela tiden o smaskar glatt i sig allt jag sätter i skålen, hittills bara sej o spad o lite piimä men iaf. Jag kan inte fatta va som...

Av Loppan - 10 januari 2015 18:02

Äntligen e pajen i ugnen! Fick ett tips på grönkålspaj av min far, en glutenfri botten på kikärter o mandelmjöl, d måst ju testas . Receptet är från DN o ni kan hitta det HÄR.    I övrigt bara undrar jag, fast jag INTTTTE vill klaga, om d faktisk...

Av Loppan - 9 december 2014 20:59


Pling pling på bloggen. En liten tid sen sist   Eeeeeeevigheter sen sist alltså, men jag hinner inte gå in på allt som har hänt. Egentligen, va ha hänt heller (ha haa) annat än att vi yrar på som bara vi kan. Snart e d Jul o vi förbereder oss me sj...

SOS

Av Loppan - 3 juli 2014 08:43


Sjukstugan här igen. Överallt ligger d sjuklingar. Lätt att tänka på byke o packas när än den ena rumpan ska putsas, än den andra halsen lindras. Stora ljusröda tabletter ska klämmas ner i doggens hals mårån o kväll, o hans rumpa ska putsas så ofta s...

Av Loppan - 22 juni 2014 20:18


Förlåt, d ha int hörts av mig på en tid igen. D blir allti så mycke allt möjligt dom sista veckorna före semestern, o nu närmar den ju sig verkligen me stormsteg. Stormar gör d iofs annars oxå.... men iaf, FEM dagar jobb kvar, fem ynkliga små fjutted...

Presentation

Minilexikon i muminländska

Fråga mig

34 besvarade frågor

stat

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

LÄNKAR HIT & DIT

Bloggar av mammor och gravida
Reggad på Commo.se

Mina recept

start

Startblogg.se
Visitkort till bloggen
Aktuellt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se